Kilka słów na temat Oleju Kokosowego.

Fotolia_50430222_Subscription_Monthly_M.jpg

Do niedawna olej kokosowy nie miał zbyt dobrej sławy. Obecnie jest coraz częściej doceniany i stosowany, nie tylko w kuchni ale również w przemyśle kosmetycznym.
Olej kokosowy to przede wszystkim dobry tłuszcz nasycony, a także wyjątkowy środek leczniczy, który posiada ogromną liczbę zastosowań zdrowotnych.

Z czego powstaje olej kokosowy?

Olej kokosowy inaczej zwany też:  masło kokosowe, tłuszcz kokosowy - to olej otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera wygląd stały, przypominający ścięty, biały tłuszcz.

Na pewno zastanawiacie się czy jest kaloryczny? Otóż tak. W 100 g zawiera aż 900 kcal.
Mimo dużej zawartości,strong> kalorii jest bardzo zdrowy i w odróżnieniu od innych tłuszczy i nie przyczynia się do powstawania nadwagi a wręcz odwrotnie, sprzyja odchudzaniu.

Wartość kaloryczną tego niepozornego owocu znajdziecie w tabeli kalorii na naszej stronie http://www.fitwit.pl/ile-kalorii/18,580,owoce/agrest.html

Właściwości oleju kokosowego.


- wzmacnia układ immunologiczny,
- przyspiesza spalanie tłuszczu
- łagodzi objawy związane z syndromem chronicznego zmęczenia,
- pozytywnie wpływa na koncentrację,
- poprawia profil lipidowy krwi
- ułatwia wchłanianie witamin, minerałów, aminokwasów oraz składników odżywczych z pożywienia,
- chroni przed osteoporozą,
- działa antybakteryjnie, antywirusowo,
- wspiera gojenie i naprawę uszkodzonych tkanek, zmniejsza stany zapalne np. skóry
- spowalnia procesy starzenia się skóry,
- zwiększa wytrzymałość i poprawia wydolność fizyczną,
- polecany dla osób walczących z nadwagą,
- podnosi poziom testosteronu,
- ogranicza rozrost prostaty,
- poprawia stan zdrowia kości.

Olej kokosowy dostępny na rynku.

Olej kokosowy tłoczony na zimno, który jest najwyższej jakości olejem pierwszego tłoczenia. Można go stosować do smarowania pieczywa, pieczenia oraz smażenia.  Ma wspaniały smak i aromat kokosa, dzięki temu  nadaje potrawom delikatny orientalny posmak.
Olej rafinowany jest bez zapachu, dobry do smażenia, nie zmienia smaku potraw.

Jak stosować olej kokosowy?


Olej ten  stosuje się wewnętrznie, jako lek oraz w kuchni, jako środek spożywczy, a także do użytku zewnętrznego.
Ze względu na swoją stałą postać, można nim smarować pieczywo, dzięki z powodzeniem zastąpi nam masło. Jest on również idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się, nie jełczeje.
Olej kokosowy prawie wcale nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych, co sprawia, że jest bardzo trwały podczas smażenia w wysokich temperaturach. Olej kokosowy jest też pierwszym tłuszczem, który nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej. Spożycie tego oleju pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze.

Zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce.


Nieocenione są też właściwości oleju kokosowego w kosmetyce. Olej ten doskonale  nawilża. Dzięki temu  może być stosowany na skórę całego ciała, a także jako maseczka lub serum na włosy.
Dodatkowe jego atuty to: wspomaganie gojenia się ran, hamowanie pojawiania się plam na skórze, działa nie łagodząco przy chorobach skóry (egzemy), spowalnianie  procesów starzenia i opóźnianie powstawania zmarszczek.
Jako jedyny olej chroni włosy przed utratą protein. Olej kokosowy jest w stanie wniknąć w strukturę włosa i dokładnie go nawilżyć, dzięki czemu włosy stają się miękkie, lśniące i odżywione.
Stosując do bezpośrednio na skórę głowy wzmacniamy cebulki, zapobiegając wypadaniu włosów.

Informujemy, iż w celu zapewnienia jak najlepszej wygody w przeglądaniu naszych stron www, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb użytkownika a także dla celów reklamowych , statystycznych oraz uwierzytelniania korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Plikami cookie użytkownik może zarządzać za pomocą zmiany ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Dalsze korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, która szczegółowo jest opisana w naszej Polityce Prywatności

Akceptuj i zamknij