Imbir to jedna z wielu roślin posiadających właściwości lecznicze. Wiele narodów, szczególnie zamieszkujących Azję nie wyobraża sobie życia bez tej rośliny. W medycynie chińskiej jest cenionym i szeroko stosowanym specyfikiem.
Najczęstsza forma zastosowania tej rośliny to świeży korzeń, stosuje się również go w postaci suszonej i sproszkowanej jako (zioło). Obydwie postacie imbiru tak świeża jak i suszona, różnią się od siebie działaniem. Przez to mają nieco odmienny wpływ na organizm. Imbir , posiada właściwości rozgrzewające, natomiast w smaku jest ostry.
Imbir nie ma dużo kalorii, bo tylko 69 kcal w 100 g.
Wykonanie samodzielnie suszonego imbiru nie jest skomplikowane. Należy pokroić świeży korzeń imbiru razem ze skórką na cienkie plasterki. Następnie wysuszyć w piekarniku nagrzanym do temperatury ok 100 stopni Celsjusza. Można tę czynność wykonać również przy pomocy suszarki elektrycznej przeznaczonej do suszenia warzyw i owoców. Po wysuszeniu imbir należy przechowywać w szczelnie zamkniętym najlepiej ciemnym naczyniu.
W kolejnym artykule przedstawimy kilka przepisów z imbirem w roli głównej.