Dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu niezbędne są trzy podstawowe składniki odżywcze: białka, węglowodany i tłuszcze. Każdy z tych składników pełni inną rolę w naszym organizmie. Białka budują tkanki, natomiast cukry i tłuszcze są źródłem energii. Tłuszcze pełnią także wiele innych, ważnych funkcji w naszym organizmie. Przede wszystkim pełnią funkcję budulcową, są składnikiem błon komórkowych oraz stanowią ważny element wchodzący w skład wielu hormonów, cholesterolu oraz ważnych substancji wewnątrzkomórkowych. Poza tym dostarczają sporą ilość energii, z jednego ich grama można uzyskać energię o wartości 9 kalorii.
Tłuszcze są także głównym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz koenzymu Q 10.
Tłuszcze nie podlegają spalaniu w dniu ich spożycia, lecz zawsze odkładane są w tkance tłuszczowej, która pełni funkcję magazynu energii, a także izolacji cieplnej i osłony mechanicznej. Odłożone, stanowią zapasowy materiał energetyczny, wykorzystywany w okresie niedoboru pożywienia.
Media i prasa zasypują nas informacjami na temat szkodliwości tłuszczy, a Ty chcąc dbać o swoje zdrowie i figurę kupujesz produkty niskotłuszczowe lub odtłuszczone. Jednak najnowsze badania naukowe pokazują, że nie jest to dobrym sposobem na smukłą sylwetkę, gdyż unikanie tłuszczy nie jest równoznaczne z utratą wagi, a wręcz przeciwnie. Dzieje się tak, ponieważ diety niskotłuszczowe przyczyniają się do tego, ze Twój organizm zaczyna mieć problemy z pobieraniem energii z pożywienia. A to z kolei prowadzi do magazynowania tłuszczu w naszym ciele.
Całkowita eliminacja tłuszczy przyczynia się do pogorszenia stanu Twojej skóry. Tłuszcz wraz z wodą, odpowiada za nawilżanie skóry, zapobiegając jej wysuszeniu. Całkowita jego eliminacja z diety spowoduje powstawanie wyprysków, Twoja skóra pozbawiona będzie blasku, szybciej się zestarzeje, czego dowodem będą zmarszczki i przebarwienia.
Jak chyba wszystko na tym świecie, także i tłuszcze dzielimy na te dobre i te złe. Do tych diabelskich zalicza się tłuszcze pochodzące z produktów zwierzęcych, czyli masło, smalec, tłuste mięso i nabiał. Zawierają one tłuszcze nasycone, które mają zły wpływ na nasz organizm. Jednak powinno się je spożywać, ale w bardzo ograniczonych ilościach. Do tych lepszych tłuszczy zaliczamy, te, które występują we wszystkich rybach morskich, nawet tych tłustych, gdyż zawierają one niezwykle ważne dla naszego zdrowia niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Dobre tłuszcze znajdziemy również w olejach roślinnych, np. w oliwie z oliwek, oleju słonecznikowym, lnianym, z pestek dyni, jak i również w orzechach i są to tłuszcze z grupy omega-6.
W diecie dorosłej zdrowej osoby tłuszcze powinny dostarczać około 30 procent codziennej dawki energii. Tylko 6-7 procent, powinno pochodzić z produktów pochodzenia zwierzęcego, a reszta powinna należeć do grupy zdrowych tłuszczy.
Najnowsze badania prowadzone przez naukowców potwierdziły, że tłuszcz może pomagać w walce z otyłością. Mowa jest tu oczywiście o dobrych tłuszczach jedno i wielonienasyconych, o których wspominaliśmy już wcześniej.
Dobre tłuszcze umożliwiają spalanie większej ilości kalorii i wytwarzanie odpowiedniej temperatury ciała. Ponadto są dłużej trawione niż inne składniki diety i dlatego dają uczucie sytości na dłużej. Zapobiegając tym samym napadom wilczego głodu i wahaniom cukru we krwi. Mają one również zbawienny wpływ na serce, gdyż wspomagają jego pracę. Obniżają również poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając miażdżycy i innym chorobom układu krążenia i serca.
Przez całe lata wbijano nam do głów, że za dodatkowe kilogramy i kłopoty z zachowaniem szczupłej sylwetki odpowiadają tłuszcze, a jest to kłamstwem. Można posunąć się do stwierdzenia, że zostały one zdemonizowane przez nasze społeczeństwo. Należy jednak pamiętać, że na otyłość składa się wiele czynników, a tłuszcze są tylko jednym z nich. Nie należy ich eliminować całkowicie z naszej diety, ale ograniczyć ich ilość i rodzaj spożywanych tłuszczy.
Niestety tym głównym czynnikiem, przyczyniającym się do nadwagi, a w rezultacie do otyłości są węglowodany. To właśnie cukier bardziej niż tłuszcz przyczynia się do przybierania na wadze. Stosując dietę ubogą w tłuszcz, możesz być pewien, że to cukier odłoży się w postaci tłuszczu na Twoim brzuchu, udach i pośladkach.
Węglowodany są szybciej spalane niż tłuszcze przez nasz organizm, więc trzeba częściej po nie sięgać, aby nie czuć głodu. Z 1 grama cukrów, wyzwalają się 4 kalorie, natomiast z 1 grama tłuszczy, aż 9.
Szczególnie w sporcie, spożycie tłuszczu nie jest wskazane, gdyż zmniejsza on wydolność organizmu oraz wytrzymałość fizyczną. A dzieje się tak, ponieważ jego spalanie wymaga dużych nakładów tlenu, na który rośnie nasze zapotrzebowanie podczas wysiłku fizycznego.
W sportach siłowych i szybkościowych, ogranicza się spożywanie tłuszczów na rzecz białek, natomiast w dyscyplinach wytrzymałościowych rośnie zapotrzebowanie właśnie na tłuszcz, ale ten dobry, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należy natomiast unikać złych tłuszczy, gdyż ich nadmiar prowadzi do powstawania chorób serca i układu krążenia.
Tłuszcze w pożywieniu sportowca nie powinny przekraczać 20% dostarczanych kalorii.