Jednonienasycone kwasy tłuszczowe występują najczęściej w tłuszczach pochodzenia roślinnego, głównym ich przedstawicielem jest kwas oleinowy.
Bogatym jego źródłem jest oliwa z oliwek, olej rzepakowy i arachidowy.
Tłuszcze te obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, bez jednoczesnej redukcji tego "dobrego" HDL, przeciwdziałając dzięki temu miażdżycy, niedokrwiennej chorobie serca i nadciśnieniu tętniczemu. Biorą udział w produkcji hormonów. Tworzą także połączenia między komórkami nerwowymi mózgu, usprawniając przez to pracę centralnego układu nerwowego. Ich dodatkową zaletą jest to, że bardzo szybko zostają spalone przez organizm i nie odkładają się w nim. Poza tym redukują poziom glukozy, w szczególności u osób chorych na cukrzycę typu 2.
Poprzez lata badań naukowcy i lekarze doszli do wniosku, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe, pełnia dosyć ważną rolę w profilaktyce chorób serca i miażdżycy, gdyż mogą zastępować całkowicie tłuszcze nasycone w diecie. Badania te oparte były na przykładzie mieszkańców basenu Morza Śródziemnego, u których występowanie chorób wieńcowych jest bardzo niskie.