Kwas foliowy znany jest również pod nazwą witaminy B9 i pełni wiele istotnych funkcji w naszym organizmie. Przede wszystkim reguluje wzrost komórek, wpływa pozytywnie na układ nerwowy, mózg i układ pokarmowy, gdyż uczestniczy w tworzeniu soku trawiennego. Ma również działanie antyanemiczne, ponieważ pobudza procesy krwiotwórcze w naszym organizmie. Chroni przed rozwojem nowotworów oraz wpływa na dobre samopoczucie.
Szczególnie ważne funkcje kwas foliowy pełni w okresie rozwoju płodu w łonie matki, ponieważ zapobiega uszkodzeniom cewki nerwowej, ma także pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków. Bierze również udział w przekazywaniu cech dziedzicznych.
Dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy wynosi dla dorosłych około 0,4 mg. W ciąży wzrasta ono o dodatkowe 0,8 mg, a w okresie karmienia piersią o dodatkowe 0,5 mg na dobę.
Źródłem tej witaminy są liściaste warzywa, takie jak sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, brukselka, drożdże piwne, pszenica.
Niedobór kwasu foliowego jest częstym zjawiskiem i jest bardzo niekorzystne, gdyż przyczynia się do zahamowania wzrostu i odbudowy komórek w organizmie. Za mała ilość tej witaminy powoduje anemię megaloblastyczną, depresję, stany lękowe, bezsenność, problemy z koncentracją i pamięcią. Objawami niedoboru są także zaburzenia w trawieniu i wchłanianiu składników odżywczych, zahamowanie wzrostu u dzieci i młodzieży.
Nadmiar kwasu foliowego powoduje bezsenność, rozdrażnienie, zaburzenia przewodu pokarmowego.