Sód - towarzysz potasu

Fotolia_62583728_Subscription_Monthly_M.jpg

Sód związany jest ściśle z potasem, z którym reguluje gospodarkę wodną organizmu, chroniąc go przed nadmierną utrata płynów.

Odpowiada również za regulowanie pracy serca, ciśnienia krwi oraz mięśni. Pełni główną rolę podczas przewodzenia bodźców w komórkach nerwowych. Sód zapobiega przegrzaniu organizmu oraz udarowi słonecznemu.

Zapotrzebowanie na sód wynosi od 575 do 700 mg na dobę.

Co jeść aby uzupełnić niedobór?

Pokarmami bogatymi w sód są: żółty ser, drób, ryby, pieczywo i oczywiście sól kuchenna.

Gdy są braki problem może być taki...

Niedobór sodu raczej nie występuje, gdyż znajduje się on w niemal, że wszystkich spożywanych przez nas pokarmach. Jego niedobór występuje tylko przy nadmiernej potliwości, przewlekłych biegunkach i wymiotach, ale jest on bardzo szybko uzupełniany przez nasz organizm.

Co za dużo to niezdrowo

Problemem jest natomiast zbyt wysokie spożycie sodu, gdyż prowadzi on do podwyższenia ciśnienia tętniczego, chorób naczyniowych i krążenia, cukrzycę, uszkodzenia nerek i wątroby.

Sód, a sport.

Sód odgrywa ważną rolę w regulowaniu ilości wody w organizmie, jednak gdy jest jego za dużo człowiek wygląda jak spuchnięty. Jest on także niezbędny w treningach wytrzymałościowych, gdyż odpowiada za przesyłanie impulsów nerwowych i skurcze mięśni.

Informujemy, iż w celu zapewnienia jak najlepszej wygody w przeglądaniu naszych stron www, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb użytkownika a także dla celów reklamowych , statystycznych oraz uwierzytelniania korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Plikami cookie użytkownik może zarządzać za pomocą zmiany ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Dalsze korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies,która szczegółowo jest opisana w naszej Polityce Prywatności

Akceptuj i zamknij