Witamina K - jak krzepnięcie krwi

Fotolia_56962974_Subscription_Monthly_M(1).jpg

Witamina K jest niezbędna do funkcjonowania naszego organizmu, gdyż odpowiada za krzepnięcie krwi, reguluje wytwarzanie protrombiny, zapobiegając wykrwawieniu się w przypadku zranienia. Zmniejsza także nadmierne i obfite krwawienia miesiączkowe.

Wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Niezbędna jest do prawidłowego formowania kości oraz hamuje rozwój nowotworów.

Dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę wynosi od 3 do 4 mg.

Co jeść aby uzupełnić niedobór?

Źródłem witaminy K są ciemnozielone i liściaste warzywa, takie jak: szpinak, brokuły, rzepa, sałaty, kapusta; owoce, jogurty, jajka, olej sojowy.

Gdy są braki problem może być taki...

Niedobór tej witaminy w naszej diecie powoduje słabą krzepliwość, co skutkuje częstymi krwotokami wewnętrznymi i zewnętrznymi, trudności z gojeniem się ran oraz zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów.

Co za dużo to niezdrowo

Witamina K zazwyczaj nie jest toksyczna, jednakże jej nadmiar może powodować anemię i rozpad czerwonych krwinek. U niemowląt jej nadmiar powoduje żółtaczkę i uszkodzenia mózgu.

Informujemy, iż w celu zapewnienia jak najlepszej wygody w przeglądaniu naszych stron www, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb użytkownika a także dla celów reklamowych , statystycznych oraz uwierzytelniania korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Plikami cookie użytkownik może zarządzać za pomocą zmiany ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Dalsze korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies,która szczegółowo jest opisana w naszej Polityce Prywatności

Akceptuj i zamknij